Grytbröd med hasselnötter och rostade solrosfrön

Nu hörrni ska jag ge er ett recept på ett smarrigt smarrigt frukostbröd jag tycker ni ska baka asap!
 
Ingredienser:
1msk kokossirap (mörk sirap eller honung går också bra)
25g jäst
1tsk salt
5dl vatten
6dl rågmjöl
3dl vetemjöl
1dl hasselnötter
1/2dl solrosfrön
3msk olivolja
 
Värm vattnet så det blir fingervarmt, häll ner det i bunken och smula ner jäst och häll i kokossirap och salt. Det är en fördel att ha en köksassistent men går såklart att göra allt för hand. Blir lite mer tidskrävande då bara! Rör tills jästen löst upp sig.
Tillsätt lite rågmjöl i taget och arbeta in det i degen.
Rosta solrosfröna så de får en gyllenbrun yta och hacka hasselnötterna.
Häll ner det tillsammans med olivolja i degen och arbeta in det med vetemjölet.
Plasta in degen och låt den jäsa i minst tre timmar. Har för mig att jag lät min jäsa i typ 5ish. Självklart kan den egentligen ligga kvar i samma bunke. Men behövde något mindre klumpigt så jag kunde ställa undan den.
Sätt in en ugnssäker gryta med lock på 250°C varmluft. (Du sätter alltså in den samtidigt som du sätter på ugnen så grytan värms upp.)
När ugnen är varm mjöla bakbordet generöst och stjälp upp degen. Knåda ihop den till ett runt och fint bröd.
Lägg ner det i den varma grytan, sätt på locket och kör in det i ugnen igen. Grädda brödet i fem minuter. Sänk sedan värmen till 225°C och grädda i 20 minuter till.
Ta av locket, kasta in 1dl vatten (var snabb med att stänga ugnsluckan här så att du stänger in vattenångan. Grädda i ytterligare 20 minuter.
Låt brödet svalna på galler. Täck inte över det med någon handduk!
Morgonen därpå har du riktigt smaskigt bröd att äta. Eller en kvällsmacka om du var otålig och skar upp brödet kvällen innan.

Matilda

Bästa! Ska testa efter tentainlämningen!

Svar: Jaa do it!!
Emelie Westlander

Ajli Müller

ser smarr ut :D