Pulled jackfruit tacos

Pulled jackfruit trenden är jag väl rätt sen med att haka på, det kanske inte ens är en trend längre? Vad vet jag. Jag har precis upptäckt det och blivit förälskad i alla fall. Fifan vad gott. Det tar lite tid att laga (inte så svårt däremot) men det är sååå värt det i slutändan. Så här kommer ett recept, en taco variant.
 
Kommer ett till recept fast en bao variant, men hann inte få med båda recepten i detta inlägg så ni får tålas er till nästa vecka med det helt enkelt. Men nu är fredagsmyset eller lördagsbjudningen räddad!
Receptet räcker för typ 5-6 personer
 
PULLED JACKFRUIT: 
 
Ingredienser:
- 2 burkar jackfruit á 565g (se till att du inte köper den sötade varianten bara! jackfruit är inte det lättaste att få tag på märkte jag men finns att köpa på de flesta Willys butiker eller en asiatisk mathandel.)
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök.
- 2tsk cayennepeppar
- 1msk rött paprikapulver 
- 1/2tsk svart paprikapulver (kan uteslutas)
- 1/2l grönsaksbuljong
- salt
- peppar 
- olivolja
- 2,5dl bbq-sås (jag köpte denna, men du kan förstås göra din egen om du vill vara extra ambitiös.)
 
Gör såhär:
1. Häll av vätskan från jackfruiten och lägg dem i kallt vatten ett slag (detta för att få ut smaken ur vätskan de legat i.)
2. Under tiden kan du hacka löken. Hacka gullöken i strimlor och finhacka vitlöken. Stek den på låg värme i olivolja tills den är mjuk och genomskinlig.
3. Ta upp jackfruiten ur vattnet och skär den i tunna bitar. Att "kärnan"/"roten" behöver skäras bort är skitsnack. Den går utmärkt att äta. Häll ner den i lökfräset med kryddorna och fräs ihop. Salta och peppra.
4. Koka upp vatten med en buljongtärning och häll det över jackfruitfräset. Lägg på ett lock och låt det puttra på låg värme i en kvart. Rör om då och då! Det ska knappt vara någon vätska kvar men det får inte vara torrt.
5. Mosa allt med en potatisstöt (en gaffel funkar såklart också om du inte har en, men det är lite mer tidskrävande) tills det är riktigt finfördelat. Bred ut det över en plåt med bakplåtspapper och kör in det i ugnen på 200°C i 20 minuter.
6. Ta ut plåten och gojsa ihop allt med bbq-såsen och kör in det i ugnen igen i 10-12 minuter. Sen är den färdig att ätas. Försök att inte äta upp allt. Fick toppbetyg av hela familjen.
MAJSRÖRA:
 
Ingredienser:
- 225g fryst majs
- 1msk röd paprikapulver
- 2krm cayennepeppar
- 1/3dl gräddfil (eller vegetabiliska variant)
- en näve hackad koriander
- 1krm sambal oelek
- lite saft från en lime
- salt
- peppar
 
Gör såhär: 
1. Tina majsen med ett hushållspapper under så ev vätska dras ur när den tinas. Häll sedan upp den på en plåt (med bakplåtspapper) och gojsa ihop med paprikapulver, salt, svartpeppar och cayennepeppar.
2. Stoppa in plåten på 200°C grillfunktion tills majsen blivit lite krispig på ytan men fortfarande mjuk inuti (kanske 10 minuter max.)
3. Hacka en generös mängd koriander och mixa ihop alla ingredienser till en kräm. Smaka dig fram. Den kommer stela till lite mer när den svalnar. Servera till tacosen t.ex.
 
PICKLAD RÖDLÖK (ps! jag brukar dubbla vätskan i receptet och låta löken koka i lagen i fem minuter. låt den sedan svala i kylen i sin lag.)
Guacamolen kan jag inte ta cred för, lagar alltid receptet från denna kokbok (klick) nu för tin och hittar inte det online och känns inte schysst att lägga upp det här. Men trixet är: mycket koriander, ha med tomat i receptet, silverlök, syra från lime och mixa inte guacamolen för slätt. Strunta också i typ gräddfil och låt avokadon få tala för sig själv.
Förutom det köpte jag het salsa och gräddfil till. Det hela blev sjukt smarrigt och nu kurrar min mage!!
Emelie's liv, Lunch och Middag, Recept | |
Upp