Drömmar om framtiden, valvakan och ett livstecken

Veckans poddis är släppt och i detta avsnitt inleds med att vi pratar om valet. Detta avsnitt spelades alltså in före valet igår. Vi pratar om hur skrämmande mycket stödet för Sverigedemokraterna har växt, om vart våra politiska sympatier ligger. Men det är däremot inte huvudfokuset för detta avsnitt. Vi berättar om vad vi drömde om när vi var små. Hur skiljer det sig från idag? Vad har vi för drömmar och planer i framtiden. Det däremot är vårt huvudfokus denna vecka! Du kan som vanligt lyssna på avsnittet på soundcloud, acast eller podcastappen/itunes. Och glöm inte att följa oss på instagram! (ps! gillar ni podden får ni gärna lämna en gullig recenssion i podcastappen/itunes så blir vi väldans glada!!)
Igår röstade jag. Första gången jag fick lägga min röst. Tror mamma och pappa tyckte det var mer högtidligt än jag. Kändes inte som någon skillnad från när det varit skolval bortsätt från att det var på riktigt nu. Var mer nervös för valresultatet och att miljöpartiet skulle åka ur riksdagen (var grönklädd för dem som ni kan se.) Satt på helspänn under större delen av valvakan. Det blev inte det mardrömsscenariot som jag tänkte åtminstone. SD blev inte störst, även om de är alldeles för stora trots det.. Miljöpartiet åkte inte ur riksdagen och alliansen fick inte mest mandat. Jag tror inte det kan ha undgått någon att jag är vänsterlagt och inte sympatiserar något med högern. Jag tycker dessutom allianspartiernas smutskastning igår mot Stefan Löfven och framförallt vänsterpartiet blev otroligt tröttsamt (och pinsamt). Jag må inte hålla med vänsterpartiet om alla punkter. Jag tycker inte det är en bra ide att gå ur EU, jag tycker det är är väldigt luddigt det här med att de vill förstatliga privatägda företag/egenföretagare. Vilka exakt ska få förbli privata då och vilka ska inte? Men bortsätt från det tycker jag vänsterpartiet och de rödgröna är de som har den mest humana politiken. Politiken som värnar om alla kön och alla ekonomiska klasser etc. Alliansens politik kommer mest gynna de rika och öka klassklyftorna, så enkelt är det. Nu är problemet att ingen av blocken kan regera utan blocköverskridande samarbeten. Så hur kommer nästa regering se ut? För det kan verkligen bli rödgrön eller en allians. Så länge inte alliansen kommer ta stöd från Sverigedemokraterna. Framförallt Moderaterna och KD har varit rätt luddiga med om de skulle kunna göra det eller inte. Centern och Liberalerna har sagt att de inte skulle ta emot aktivt stöd. Men det utesluter inte ett passivt stöd dvs att SD i stöd mot alliansen lägger ned sina röster istället för att rösta ja eller nej. Vi vet ju att SD aldrig kommer vilja stöda en rödgrön regering och de rödgröna skulle inte heller vilja ta något som helst stöd av dem. Samtidigt så kommer Centern och SD aldrig kompromissa med sin migrationspolitik som skiljer sig från varandra. Nej. Det kommer nog ta tid detta med att forma vår nya regering. Nerverna har lagt sig lite efter valvakan, men ligger fortfarande där nervöst inför hur regeringen kommer att se ut. (ps! texten bredvid bilden på mig är från @bimcamilla's story)
Hur mår jag då? Har inte skrivit något på en vecka här. Känner fortfarande att jag kör på tomt batteri. Blev trött igår av att gå och rösta och ta en fika med mamma... Sömnen har jag däremot fått mer bukt med nu tack vare att min läkare skrev ut atarax till mig i samband med sjukskrivningen. Jag har ingen aning om hur det kommer bli, om det kommer bli förlängt eller om jag är tillbaka på jobbet nästa vecka. Ska försöka få tag på min läkare igen för att få ta prover så jag kan utesluta att det är något fysiskt som påverkar också och inte "bara" psykiskt. Gör inte så mycket om dagarna, kollar på serier, någon film. Tröttsamt. Blir rastlös. Gjort någon liten matlagningsgrej. Gravade äggulorna blev goda att riva på pastan men slår såklart inte parmesanost. Tänker dock att det är perfekt om en är allergisk mot mjölkprotein! Är ni sugna på att shoppa second hand så har jag en sellpy store just nu. Kommer några plagg till in sen som de inte hunnit få upp. Många godbitar kan jag lova er! 
Emelie's liv, Podcast, Psykisk ohälsa, Tankar/Åsikter | |
#1 - - Emma Olsson Thorell:

Jag tror inte det är någon risk att V ska försöka gå ur EU. Dom har sagt själva att dom har släppt det, och även om en inte litar på det så skulle V ju behöva stöd från fler partier för att kunna genomföra Swexit. SD vill lämna EU men V skulle aldrig i h-vetet samarbeta med dem, inte ens för att genomföra något dom själva har funderat på. Att påverka EU är miljoner gånger bättre än att lämna.
Ang den andra punkten så trodde jag att dom menade att sjukvård, skola osv inte ska få vara privatägt då dom områdena är för viktiga för att bara få handla om pengar/vara vinstdrivande för ägarna - själva sjukvården och undervisningen hamnar liksom i andra hand om ägarna vill tjäna pengar för egen vinning. Människors liv ska inte få vara spelpjäser för eliten. Något annat ang privatisering/förstatligande har jag inte hört, men jag kanske har missat något? :)

Svar: Absolut så är det! Och det är ju inte ett kortsiktigt mål, utan på lång sikt. Står i deras valprogram på hemsidan. Nej gud nej, ingen av de rödgröna kommer göra det, mer tveksamt kring allianspartierna dock... Känns precis som du skriver mer rimligt att de skulle syfta på sjukvård, skola etc men de har inte varit så tydliga med det under debatter och utfrågningar så tror det är därför folk blir förvirrade :) Hoppas bara att V kommer kunna få ha inflytande över vår kommande regering och inte får sina förslag nedröstade!!
Emelie Westlander

Upp