Frasvåfflor med kardemummahallon, apelsin- och vaniljgrädde

På söndag är det våffeldagen så jag tänkte att jag skulle ge er ett smarrigt recept som ni kan laga då! (har också ett gott recept på saffransvåfflor.) Våfflor som blir den perfekta balansen mellan frasiga på utsidan och mjuka inuti med grädde smaksatt med vanilj och apelsin och hallon med kardemumma. Ni hör ju, klart ni ska laga detta liksom! 
VÅFFELSMET (receptet räcker till 8st våfflor)
3,5dl mjöl
2tsk bakpulver
1msk strösocker
1dl grädde (om du är vegan/mjölkproteinsallergiker byt ut detta mot kokosgrädde)
3dl mjölk (om du är vegan/mjölkproteinsallergiker byt ut detta mot havremjölk)
100g smör (om du är vegan/mjölkproteinsallergiker byt ut detta mot mjölkfritt margarin)
 
1. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och vispa sedan ner grädden och mjölken. Vispa sedan ner smöret.
2. Pensla våffeljärnet med smör och grädda våfflorna gyllenbruna. Servera med smarrigt tillbehör som det i recepten nedan.
APELSIN- OCH VANILJGRÄDDE
2dl grädde (om du är vegan/mjölkproteinsallergiker byt ut detta mot kokos- eller soyagrädde)
1 apelsin
2-3tsk vaniljsocker (alt. 2-3 tsk florsocker+1krm vaniljpulver)
 
1. Blanda florsockret och vaniljpulvret, detta kommer ge en mer "äkta" vaniljsmak. Men vaniljsocker funkar också. Häll ner det med grädden och vispa till önskad konsistens. Jag föredrar när grädden är len och mjuk. Men gillar du smörvispad grädde, go for it!
2. Tvätta en apelsin (jag brukar skubba med en potatisborste och lite diskmedel för att få bort hinnan av beska, ev besprutningsmedel och bakterier) riv sedan apelsinen på finsidan av rivjärnet och blanda försiktigt ner skalet i grädden. 
 
KARDEMUMMAHALLON
200g hallon
2 tsk kardemumma (helst hel kardemumma som du mortlar)
1msk rörsocker eller muskavadosocker för lite mer karamelliserad smak
 
1. Värm hallonen på låg värme i en kastrull. Häll ner kardemumma och sockret. Smaka av och nu har du allt för att göra din goda våffla. Varsågod och ät!
 
Frukost och Mellanmål, Recept | |
#1 - - Felicia:

MUMS

Upp