Sommarpraten jag lyssnat på del ett

Under sommaren har jag lyssnat på ett par sommarprat. Här är första delen av vad som spelats i mina hörlurar. Finns både kommande och redan släppte som jag vill lyssna på! Avsnitten står såklart utan inbördes ordning, inte ens kronologisk.
 
 
BIANCA INGROSSO: Bianca öppnar upp hur hennes föräldrars skilsmässa var för henne. Hur tufft det var att se löpsedlar ute på stan. Att söka bekräftelse från sina föräldrar genom skilsmässan. Hon berättar också om sin ätstörningsproblematik och influencervärlden.
 
MARK LEVENGOOD: Levengood kan ju ha den gosigaste rösten att lyssna på. Det är något med finlandsvenskan som fångar upp mig på något sett. Tycker det är en så rofylld dialekt att lyssna på. Han berättar om vägen att bygga sin identitet till den han är idag. Att han är glad att just han blev "utvald" att bli homosexuell. Han berättar också om upprättelsen i en rättegång efter att ha blivit misshandlad.
 
STEFAN, PAPPA TILL EBBA: Åhh, detta sommarprat gjorde mig så ledsen. Vilken jävla mardröm. Stefan är alltså pappa till lilla Ebba som så tragiskt omkom i terrordådet på Drottninggatan i fjol. Han berättar om alla "tänk om". Rädslan när han får höra om lastbilen, som kört vid den plats han visste att Ebba varit sist han hörde från henne. Och nu får varken han eller hennes mamma tag på henne. Samtidigt är all information han får av sjukhuset "ingen av de döda här är barn." Till slut kommer beskedet som fick hela världen att kollapsa.
 
MARIE OCH GUSTAV MANDELMANN: Har faktiskt aldrig kollat på deras program som sänts. Men bestämde mig ändå för att lyssna på deras sommarprat. Det var så gulligt. De låter lite sådär tonårskära och turas om att prata. Även om det såklart är manus så känns det så naturligt. Marie berättar om den tragiska historien om hennes lillasysters död som har präglat hela hennes liv. Gustav berättar om sin judiska bakgrund som hans pappa höll hemligt för honom tills den dag han skulle flytta hemifrån. Efter det sökte han upp sin släkt i Israel som han finner. Marie och Gustav förlovade sig bara två veckor efter att de träffats. Fint på något sätt, att det kan hålla så länge även när det gått fort i  början.
 
KATARINA WENNSTAM: Katarina berättar om kampen för kvinnors rättigheter. Hur trött hon är på att tjejer ständigt skuldbeläggs som om de skulle ha något som helst ansvar i ett övergrepp/våldtäkt. Hon pratar om #metoo och om hur viktigt det är att bli trodd och inte ifrågasatt.
 
EVA RYDBERG: Gillade formuleringen Sandra använde att Eva liksom pratar om sin barndom på att Lotta på Bråkmakargatanaktigt sätt. Förstår verkligen vad hon mena med det. Eva har ända sen hon varit ett litet barn varit en riktig teaterapa och älskade att hitta på bus. Hon berättar om vägen till skådespelandet, om när hon dansade balett. Ett gosigt sommarprat att lyssna på helt enkelt.
 
ÅSA WIKFORS: Pratar om kunskap, lögn och sanning. Om hur falska nyheter sprids betydligt snabbare än sanna, och varför människor är så mycket mer mottagliga vad som är falskt än sant.
 
PETRA MEDE: Petra blickar tillbaka till mellanstadietiden och hur hon alltid har velat höras och synas mest. Hon pratar om den extensiella ångesten. Lyckan när hon får sätta en tugga i den där perfekta mazarinen.
 
SABINA DdUMBA: Sabina berättar om sin barndom och närheten till sin pappa. Hon pratar om hur hon påverkades av att hennes mamma flyttade tillbaka till Uganda och musikens betydelse. Hon berättar om hennes föräldrars relation och relationen till hennes föräldrar. Om att gå på en kristen skola. Om att hon nästan bara hängde med killarna då. Det är så fint att höra om relationen till hennes pappa, hur nära de alltid varit.
 
Emelie's liv, Kulturtisdag | |
Upp