Salviarisotto med ärtor, smörstekt sparris och citron

Nu hörrni ska ni få recept på en jädrans god risotto!! Superkrämig och med sparrisen till som blir pricken över i:et.

Ingredienser:
2 schalottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
Olivolja
4dl risottoris (jag brukar använda avorioris från risenta)
2dl vitt vin
2st grönsaksbuljongtärningar
1l vatten
1/2 kruka salvia
1,5dl vispgrädde
2dl riven parmesan
Smör
Ett knippe sparris
200g gröna ärtor
Citron

Saker att tänka på när du gör risotto:
- Du måste röra om i stort sätt hela tiden! Du kan liksom inte strunta i att röra om i flera minuter utan måste ständigt röra om!
- En ”perfekt” risotto ska vara krämig och bara ha en liten kärna inuti. Överkokar du den blir det grötigt och barnmatsaktigt, underkokar du den blir det för tuggigt och inte speciellt kul eller angenämt att äta.
- I övrigt är risotto inte så svårt att göra. Bara långtradigt att stå och röra en himla massa. Men alltid lika värt mödan i slutet för det är ju förbannat gott!!

Gör såhär:

1. Bryt sparrisen där den går av så du får bort det som annars bara kommer bli segt och trådigt när den är tillagad. Koka ärtorna och sparrisen i 3-4 minuter. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
2. Koka upp vattnet med buljongtärningarna.
3. Hacka löken. Stek den genomskinlig i olivolja. Häll på riset och rör ihop det med löken i ca två minuter. Därefter häller du på vinet och låter det koka in i riset. Plocka av salvia bladen och rör ner.
4. Häll lite av buljongen i taget över riset. Fortsätt denna process till riset börjar mjukna.
5. Dela sparrisen på mitten och stek i rikligt med smör tills den får en fin yta. Salta, peppra, pressa över citron och ställ åt sidan.
6. Smaka av att risotton har rätt konsistens. Häll ner ärtorna och grädden i risotton och låt det koka ihop det sista. Riv parmesanen, rör om, smaka av med salt och peppar och avsluta med en klick smör. 
7. Servera risotton med den smör- och citronstekta sparrisen och lite extra parmesanost på toppen. Tips är att även ringla över lite av smöret som har gojsat ihop sig med citronen över risotton om du vill ha lite mer syra.

Emelie's liv | |
Upp