REKLAMSABARETE : Mens är inte blå den är röd

Detta inlägg är ett reklamsamarbete med libresse 

 

Jag kommer ihåg när jag var fjorton år och gömde bindan i handen när jag behövde byta i skolan. Hur vi tjejer i klassen diskret viskade och räckte varandra ett nytt mensskydd om någon glömt att ha med sig. Kommer ihåg hur jag inte kunde vara med på simningen en gång eftersom jag hade mens och vi vid detta tillfälle hade den söta unga killvikarien som inte förstod varför en inte kunde vara med och inte förstod vad ”lingonveckan” var... Kommer fortfarande ihåg när jag lite skamset gick fram till honom i matsalen och mumlar (j= jag, v= vikarien)

J: Erm.. jag kan inte vara med på simningen idag?
V: Nehe, varför inte det då?
J: Jo... jag... har lite sådana "tjejproblem"
V: Vad menar du för problem då?
J: *skruvar på mig lite obekvämt* Lingonveckan
V: *ser förbryllad ut* Vad är lingonveckan för något?
J: Mens, jag har mens!

Kommer ihåg hur obekväm han blev och hur mycket jag skämdes. Men alltså på riktigt? Vad är det för människa som inte förstår vad en livmodersbärare menar med att hen har lingonveckan?! Kommer ihåg hur stor skillnad det var när vi hade vår ordinarie lärare, hon förstod bara en sa att en inte kunde vara med på simningen och det tyckte jag var så skönt! Att slippa säga det högt.

 

Den där "skammen" jag kände kring mens släppte någon gång där när jag skulle börja gymnasiet tror jag. Då tyckte jag inte alls mens var något pinsamt att prata om längre och hade inget problem att säga till vår (manliga) idrotts lärare att jag inte kunde vara med på en lektion på grund av något menstruellt besvär.

 

Skammen kring mens försvann verkligen med åren och idag pratar jag väldigt öppet om mens. Det finns inget som är fel eller äckligt med att ha mens. Alla med en livmoder har mens. Det ska inte behöva kännas pinsamt för fittbärare att gå och köpa mensskydd, eller vara något pinsamt eller märkligt med att fråga öppet om det. Att det är pinsamt att prata om är inget som ska behöva "försvinna med åldern" utan mens är något som en inte ska behöva känna någon "skam" kring alls! Är det någon som tycker det är pinsamt att blöda näsblod? Nee juste!

 

Det måste börja bli acceptabelt att våga visa mensblod i reklamerna för mensskydd och inte någon blå vätska. Mens är inte blå den är röd. Att ha mens är inget konstigt, det är normalt. Så att visa den borde vara det också. Släpp tabun och låt oss blöda rött för sjutton!

 

(En liten fun fact på temat, läste ett uttryck för att ha mens som jag inte hört tidigare "ketchup i kanoten", tyckte det lät lite kul!)

I detta inlägg förekommer det reklam för libresse

 
Samarbeten, Tankar/Åsikter | bloodnormal | |
Upp