Emelie Westlander

Rödbetsrisotto med trattkantareller och färsk timjan
I höstas lagade jag detta mumsiga recept så jag tänkte att det var god tid att jag delade med mig av det till er nu! Kanske kommer lite olägligt dock nu när det inte direkt går att få tag på färska trattkantareller längre men torkade finns ju alltid att köpa!
Receptet räcker till sex personer (original recept här)
 
Du behöver:
5dl risottoris
7st rödbetor
2dl vitt vin
1-1,5l vatten
2-3 tärningar svampbuljong eller 2-3msk kantarellfond
3 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
350g färska trattkantareller
olivolja
Färsk timjan
Smör
Salt och peppar
Parmesanost
Citron
 
Gör så här:
1. Skala och koka rödbetorna tills de är nästan helt mjuka, men det är viktigt att de inte blir mosiga.
2. Koka upp vatten med buljong/fond i.
3. Hacka upp löken och stek den i olivolja tills den mjuknat och häll därefter i riset och stek tills det är glansigt och lite genomskinligt.
4. Häll på vinet och låt det koka in och häll därefter i lite buljong i taget. Kom ihåg att röra om hela tiden!!
5. Stek kantarellerna i en massa smör och lägg den i en skål när den blivit mjuk och så där härligt smörstekt. Pressa över citronsaft och salta och peppra efter smak.
6. Riv rödbetorna på ett rivjärn och när riset nästan är helt perfekt så blandar du ner dem.
7. När du har fått till den perfekta konsistensen på riset så tillsätter du en stor näve parmesanost, en rejäl klick smör och salta och peppra efter smak.
8. Servera med den smörstekta svampen, lite extra parmesan och färsk timjan. Njut!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress