Mini chokladpavlovor med vaniljvispgrädde och hallon

cirka 20-25st 
 
Ingredienser:
6st äggvitor
5dl strösocker
5msk vatten
2krm ättika
1dl kakao
1dl hasselnötter (kan uteslutas)
 
5dl vispgrädde
1-2tsk vaniljsocker (kan uteslutas, men då blir det ingen vaniljvispgrädde)
 
färska hallon
 
//
 
1. Sätt ugnen på 125°C och förbered en plåt med bakplåtspapper.
2. Blanda socker och vatten i en kastrull. Rör tills sockret har smält. Koka försiktigt till 120°C (använd termometer!)
3. Vispa äggvitorna fluffigt samtidigt som du häller ner ättikan. 
4. Tillsätt långsamt sockerlagen samtidigt som du vispar. Vispa tills det har svalnat och du fått en marängsmet. (Du ska kunna vända upp och ned på bunken utan att det ramlar ut.
5. Hacka hasselnötterna. (OBS! Tänk på att inte ha för stora bitar, för då fastar de i spritsen.)
6. Blanda försiktigt ned kakaon och de hackade hasselnötterna med hjälp av en slickepott.
7. Spritsa ut marängerna på en plåt (du kommer behöva två plåtar om du gör mängden enligt receptet.) Du kan också klicka ner marängsmeten med en sked men det är lättare att få en höjd på marängen om du använder en visp.
8. Ställ in marängerna i ugnen i 60-75 minuter beroende på storlek. Stäng därefter av värmen och låt de stå kvar på eftervärme i 30 minuter.
9. Vispa grädden. Tänk på att inte göra den för lös så att den rinner ner över marängerna. Blanda ner vaniljsockret.
10. Ta ut marängerna och låt de svalna helt. Spritsa därefter på valfri mängd grädde och toppa med ett hallon. Du kan givetvis ha på mer bär om du vill, det är bara gott!
 
 
 
Godsaker, Recept | |
Upp