Den godaste kolan ni kommer att äta

Här om dagen lagade jag en ofantligt god kola och jag vill nu dela med mig av receptet till er, den blir perfekt nu till jul!
 
Du behöver:
1,5 dl ljus sirap
Knappt 2dl socker
En dryg msk kardemumma kärnor
1,5krm vaniljpulver
Havssalt
2,5dl vispgrädde
140g smör
 
 
Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret, sirapen, vaniljpulvret, grädden och en rejäl nypa havssalt.
2. Låt det småputtra och rör om då och då.
3. Gör kulprovet för att se om kolan är klar. Du ska kunna rulla den utan att den säckar ihop, men den får heller inte vara hård.
4. Mortla kardemumma kärnorna och ha i mängd efter smak, men spara lite till slutet.
5. Lägg ner ett bakplåtspapper i en form (för att göra det lättare kan du smöra formen innan så fastnar bakplåtspapperet.) Häll ner kola smeten och låt det svalna.
6. Strö över det resterande av kardemumman och mer havssalt. Ställ in i kylskåpet och låt den stelna.
7. Skär upp kolan i bitar och slå in den i förslagsvis bakplåtspapper.
 
Godsaker, Recept | |
Upp